Voeding
- Intendance - gegevens 1932 |
|
De bevoorrading van voedsel in de verschillende kazernes is een onderdeel
van de bevoegdheid van de "Service d'Intendance". Het centrale
punt van die bevoorrading is Antwerpen waar de Intendance over de volgende
instellingen beschikt:
|
- maalderij waar de bloem voor het brood wordt geproduceerd
- magazijn voor bevroren vlees
- magazijn waar de kleine eetwaren bestemd voor de verschillende
bakkerijen in transit verblijven.
- koffiebranderij
|
Brood: |
|
Dit wordt
dagelijks geleverd door 11 militaire bakkerijen die gelegerd zijn in de
volgende steden: Brussel, Leuven, Mons, Tournai, Antwerpen, Gent, Brugge,
Luik, Beverloo, Elsenborn, Namur.
Het noodzakelijke meel voor deze bakkerijen wordt geproduceerd door de
militaire bloemmolens van Antwerpen. Het betreft een en volledig electrisch
uitgeruste maalderij. Het geleverde meel is gebuild voor 80%. |
Vlees: |
|
Het ingevroren vlees,
is hoofdzakelijk rundsvlees. In de winter is dit rund- en schaap- vlees. Het
wordt via openbare aanbesteding aangekocht en gestockeerd in de
Staatskoelhuizen, Dok 221 te Antwerpen. Het wordt daarna in koelwagons
verzonden naar de militaire beenhouwerijen in dezelfde steden als de
hierbovenvermelde bakkerijen. Deze beenhouwerijen bewaren hun voorraad in
goed-geïsoleerde kisten die een perfecte bewaring tot 8 dagen toelaten. De
distributie naar de verschillende legeronderdelen gebeurt per kwart van een
dier. Dit laat aan de koks toe om zelf het menu samen te stellen en dit op
een evenwaardige manier voor elk legeronderdeel. |
Kleine eetwaren: |
|
Deze omvatten rijst, bonen, erwten, pasta, zout, peper, koffie, chicorij, smout,
zetmeel, suiker. De Intendance koopt via openbare aanbestedingen in het
groot deze verschillende eetwaren aan. Deze kleine eetwaren worden
maandelijks door de Instellingen van de Intendance te Antwerpen ontvangen en
doorgestuurd naar de militaire bakkerijen die ze verder doorzenden naar de
verschillende legeronderdelen. |
Koffie: |
|
Deze wordt vooraf gebrand in de koffiebranderij te Antwerpen. De
eenheden worden hier om te twee weken uit bevoorraad. De koffieformule
bestaat uit 2 delen Rio en 8 delen Robusto Congo Belge of uit 1 deel Santos
en 10 delen Pernambuco. Dit naargelang de voorkeur van het korps. Evenwel
wordt, om de coloniale ondernemingen te steunen en in de mate van het
financieel aanvaardbare, pogingen ondernomen om koffie uit de kolonie,
catégorie Arabica, te stimuleren. |
|
|
|
|
|
|
|
De normale in de kazerne voorziene voedselrantsoenen worden door de
Intendance rechtstreeks aan de huishouding van het garnizoen geleverd.
Daarnaast is er ook nog een deel dat door de huishouding van de eenheid
voorzien wordt. Dit door middel van een kostwinnerstoelage.
Grotendeels bestond dit uit:
|
- Supplementair brood. Dit werd rechtstreeks door de huishouding van de
eenheid besteld bij de militaire bakkerij. Dit mocht evenwel niet meer
dan 100 gr per dag en per militair overtreffen.
- Bloem, suiker etc... werden besteld in de militaire magazijnen
- Melk, kruiden, groenten, aardappelen etc ... weren aangekocht bij
privé-leveranciers.
|
In het boek
"Bij den troep, belevenissen van een piot, 1938 -1940"
van René Vught wordt een deel van de fourage accuraat omschreven:
|
|
"Voor de aankoop van het eten, aardappelen en
groenten was aan de compagnie een zeker budget toegewezen,
waarover de foerier kon beschikken. Voor aardappelen, rode en
witte kolen kon men in het dorp zelf terecht. Men kende de
boerderijen waar tegen een gunstige prijs kon aangekocht worden.
Voor andere groenten was men aangewezen op de markt van Hasselt
waar met het spel van loven en bieden de meest gunstige prijs
bedongen werd. Het geheel werd afgehandeld met door de handelaars
afgetekende aankoopbons." |
|
|
|
"Eens in de maand was er bevoorrading vanuit het centraal
depot van Hasselt met "pilchards" of doosjes
"oliesardienen" en pakken soldatenkoeken. (10cm x 10 cm en 1,5
cm dik). Met de sardienenblikjes en de soldatenkoeken was men zeer mild en
men kreeg er blijkbaar genoeg per man. Deze werden, naargelang het
seizoen, soms geruild voor appelen en peren. " |
|
|
|
Intendance -
bakkerijen en beenhouwerijen |
|
ANTWERPEN
|
|
De gebouwen waarin de militaire bloemmolens van Antwerpen
gehuisvest waren. Momenteel bestaat dit echter niet meer.
|
|
BEVERLOO
|
|
|
|
|
|
|
militaire bakkerij en beenhouwerij van het
Kamp van Beverloo |
|
|
|
|
|
|
De militaire krijgsslachterij in het kamp van Beverloo
|
|
|
In 1920 maakt onderintendant Milot van de Intendance van Beverloo een
studie met als resultaat dat het kweken van varkens een substantiële
besparing kan opleveren. Een ministerieel besluit van 21 feb 1920 laat toe
om het huishoud (=keuken)-afval hiervoor te gebruiken wat besparingen op
de kost van de maaltijden meebrengt.
Aangezien de militaire slachterij nog enkel werkt met gevroren vlees zijn
de stallen voor het houden van runderen alvorens ze geslacht worden niet
meer in dienst en kunnen ze gebruikt worden voor het kweken van de
varkens. Eind 1920 zijn er reeds 400 stuks.
De gemaakte winsten worden gebruikt door de verschillende permanente
korpsen van het kamp.
De prijs een in het kamp vetgemest varken komt op 8 Bf. per kg., waar dit
bij een civiele kweker op 12 Bf à 14 Bf komt.
Men had tevens de beschikking over de tijdens de eerste wereldoorlog door de Duitsers
geinstalleerde gemechaniseerde
beenhouwerij. Deze was uitgerust met de volgende
vleesverwerkingstoestellen:
|
- een vleesmolen
- een machine
om het vet knippen
- een
worstentoestel
- een vleespers
- drie
rookkasten
|
Alle manschappen die in de vleesverwerkingseenheid werkten hadden ervaring in
hun vak en stonden onder het bevel van een onderofficier
Op het eind van 1920 werd 40.000 kg vers vless geproduceerd. De gemaakte
winst liet toe om investeringen te verrichten in nieuwe constructies ter
waarde van 200.000 Bf.
info: Le
courrier de l'armée: N°
735 du 02/01/1921; N°
742 du 20/02/1921
|
|
BRUGGE
|
|
|
|
BRUSSEL
|
|
|
|
ELSENBORN
|
|
|
|
GENT
|
|
|
|
LEUVEN
|
|
|
|
LIEGE
|
|
|
|
MONS
|
Vermoedelijk in de kazematten van Mons
|
|
|
NAMUR
|
|
Foto: Jean-Philippe
Preaux
|
|
|
De muur van de militaire bakkerij te Namen, rue
des Bourgeois
|
|
Foto: L'Armée Belge,
brochure uitgegeven ter gelegenheid Expo Brussel 1935
|
De militiare bakkerij van Namen
|
|
TOURNAI
|
|
|
Foto: Ben de
Staercke |
|
Een ploeg van de militaire
bakkerij van Tournai met op de bonnet de police de ineengevlochten
letters SI van Service d'Intendance |
|
Links een rekruut in bakkerskledij.
De soldaat in werkkledij, uiterst rechts op de foto heeft
een half brood onder de arm.
|
|
|
Er resten hen nog 14 dagen militaire
dienst: Pour
ceux de l'intendance de Tournai
encore 14 |
|
|
|
|
|
|
|