Artillerie: Grondverdediging tegen Luchtvaartuigen

WAPEN OF DIENST

KLEUR

ATTRIBUTEN

OPMERKINGEN

van het schildje op den jekker of op de lakensche korte jas

van het biesje van den jekker of de lakensche korte jas, van de politiemuts en van de pet

op de kraageinden van de kapotjas

op het schildje van den jekker of van de lakensche korte jas op de schouderbedekkingen op de politiemuts of op de alpenmuts op de pet
 

Artillerie de D.T.C.A.

    1928

konings blauw scharlaken -- -- Nr. IV in Romeinse cijfers Nr. IV in Romeinse cijfers Nr. IV in Romeinse cijfers  
Artillerie Gr. V. Lu.

    1939

konings blauw

scharlaken

2 gekruiste kanonnen en een toorts op een dubbelen vleugel -- Nr. van het regiment in Arabische cijfer, waarboven 2 gekruiste kanonnen en een toorts op een dubbelen vleugel Nr. van het regiment in Arabische cijfer, waarboven 2 gekruiste kanonnen en een toorts op een dubbelen vleugel 2 gekruiste kanonnen en een toorts op een dubbelen vleugel  
 
 

--

 

 


 

Attributen: afmetingen, modellen
volgens reglement 1928 volgens reglement 1935 / 1939 na-oorlogs
 

Dit model werd na de oorlog deels herbruikt. Hetzij uit bestaande stocks, hetzij hermaakt in de oude moules, voorzover beschikbaar.

Daarnaast is er ook een insigne, gelijkaardig aan het vooroorlogse model, maar met volledig gestrekte vleugels zoals hieronder.

 

verzameling: Peter Verstraeten

Hoogte samengesteld attribuut: 22 mm

 

Dit attribuut van een kepie van een onderofficier is vervaardigd uit dun metaal. Bevestiging met twee dunne ronde pennen.

Gelijkaardig model maar met twee centraal geplaatste bevestigingspennen.

verzameling: Peter Verstraeten

Een gelijkaardig, maar groter, model met afmetingen 56 mm x 33 mm wordt gebruikt door de AA artillery school.

verzameling: Peter Verstraeten

Dik metalen kenteken, bevestiging met oogjes.

 

Uitvoering in gewoon dun koper voor gewoon soldaat.

 
 
 

Een uitvoering in dik koper zoals op de bonnet de police. bevestiging met oogjes. Hier slechts een zichtbaar, het tweede zit onder de voering.

 

 Bij bepaalde kentekens is het vrij moeilijk om een onderscheid te maken tussen vooroorlogse en na-oorlogse produktie.

 

 


 

Spiegels en epauletten

Artilleriesoldaat
   
Lager personeel van het 2e Regiment voor Grondverdediging tegen Luchtvaartuigen

   

Op deze fotoreeks uit Le Patriote Illusttré van 7 april 1940 komen de kentekens van het 1e regiment luchtaweer voor op de kraagspitsen van de capotejas en op de epauletten.

   Foto: Frans Gorissen, Nederland


Bonnet de police van een vernieuwd ontwerp. Hier evenwel zonder attribuut.

Deze luchtdoelartilleristen hebben allen de bonnet de police van een nieuw ontwerp. De vorm is aangepast en ook werd de floche of kwast vooraan weggelaten. Wel is er nog een gekleurde bies die vermoedelijk de kleur van de bies van de spiegel is. Bij deze artilleristen dus een rode bies. 

Foto's: Frans Gorissen, Nederland


Drie types van hoofddeksel bij deze luchtdoelartilleristen voor hun 40 mm Bofors luchtafweergeschut. De centrale figuur heeft de nieuwe bonnet de police met het kenteken van de luchtdoelartillerie nog net zichtbaar. De sergeant links heeft het oude model van kepie, vrij vlak en strak van lijn. De rechtersergeant heeft het jongere model, dat vooraan wat oploopt en in het geheel wat "gewatteerd" is aan het bovenstuk. Kwa vorm is dit laatste gelijkaardig aan de na-oorlogse kepies. Bij beiden is het gekleurde biesje tussen rechtopstaand deel en bovenstuk nog net zichtbaar.


 

Afwijkingen op het reglement - Aanpassingen

Ondanks het feit dat bij het uniform met de hoge kraag, ttz model 1928 het Romeins cijfer IV als attribuut voor de DTCA gebruikt werd heeft men hier toch al een toepassing van het normale attribuut voor grondverdediging tegen luchtvaartuigen. Blijkbaar werd dit nieuwe kenteken ergens na 1928 reeds officieel ingevoerd. Er is ook nog geen sprake van een regimentsnummer onder het kenteken.

Ook hier draagt men het nieuwe attribuut op de vest met hoge kraag. Op een een detail van de verlofgangerstas (foto uit zelfde reeks) lezen we: "Nog 67 Leve ???   36". Die 36 kan evenwel wijzen op het jaartal 36. Vermoedelijk zijn dit reservisten die opgeroepen werden.