Vest troep model 35 zonder binnenvoering, algemeen

Het gaat hier om volledig dezelfde vest als het model 35 met een paar afwijkingen:
 • er is totaal geen binnenvoering
 • de binnenkant van de flap van de zakken is veelal gevoerd met een zijdeachtige stof evenals de afboording van de bovenkant van de zakken..
 • er zijn geen riemhaken voorzien
 • er zijn geen twee knopen achteraan op de rug. Dit komt evenwel soms ook voor bij normaal geproduceerde vesten.
 • er zijn geen binnenzakken voorzien.
 • gelijklopend met deze vesten zijn er ook broeken. Evenwel is hierop soms een markering (vb: 1943) terug te vinden. 

 

Er zijn verschillende verhalen en vermoedens voor wat betreft de oorsprong en het doel deze vesten:
 1. Eerst is er de theorie dat deze vesten het resultaat zijn van huisvlijt. Dit lijkt me vrij onwaarschijnlijk gezien de hoeveelheid vesten zonder voering die er rondcirculeren. Daarbij komt het feit dat, indien het om een vervalsing zou gaan, men veel beter vesten met voering zou maken dan deze zonder. Waarom een twijfelachtig iets ontwerpen als men meer kans op succes heeft met een exacte kopie. De spiegels die erop staan zijn evenwel van recente makelij en er dus achteraf op genaaid. Evenals de knopen. 
 2. De vesten zouden in pakken gevonden zijn in het fort van Breendonk. De onderste en bovenste stuks van het pak of de pakken waren door de tand des tijds en de inwerking van vocht en allerlei ongedierte totaal vernield. De middenstuks konden evenwel gered worden. Achteraf werden er spiegels van recente makelij en knopen aan toegevoegd. Beide feiten werden door de vinder  en verkoper van die vestjes ook erkend.
  • De vesten werden tijdens de oorlog ter plaatse gemaakt door de gevangenen en waren bedoeld voor de kampgevangenen zelf. Ook dit is niet waar. Het is wel zo dat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog in het fort een grote hoeveelheid uniformen van het Belgische leger aangetroffen hebben. Deze uniformen werden inderdaad door  gevangenen- kleermakers bewerkt (niet gemaakt) en dienden uitsluitend om de Breendonk - gevangenen te kleden. Het ging hier alleen om het uitvoeren van enkele herstellingen, het verwijderen van de Belgische legerinsignes, het opnaaien van de gevangennummer en het insigne dat aangaf tot welke categorie van gevangenen men behoorde (jood, politiek gevangenen,... terrorist,.
  • De vesten werden tijdens de oorlog ter plaatse gemaakt door de gevangenen en waren bedoeld om naar duitsland gezonden te worden ter vervanging van de versleten kledij van de krijgsgevangen. Dit naar analogie met bepaalde zendingen in de periode 1917-1918 naar belgische krijgsgevangenen. Geen verdere bewijzen of getuigenissen hiervan. 
  • De vesten werden werden er gewoon gestockeerd.
 3. De vesten waren gemaakt in 1940 en gezien de oorlogsdreiging werd de produktiesnelheid opgedreven en gewoonweg de voering weggelaten. Dit verhaal klopt ook niet daar er nogal wat vesten model 35, met voering, en gedateerd 1940 terug te vinden zijn.
 4. De vesten waren bedoeld voor de nieuwste lichting van rekruten VOT - VOC van de klas 1940, (vermoedelijk maart april ????), die bij het uitbreken van de oorlog naar Zuid-Frankrijk werden gestuurd om daar hun opleiding te krijgen. Er is "een verhaal" van zo een indertijd opgeroepen persoon, dhr Georges V., soldaat bij het 54e linie van Brugge. Het 54e linie was deel van het 1e VOC (Versterkings- en Opleidings Centrum) dat rond 15-17 mei 1940 naar Zuid-Frankrijk vertrok. De man is later naar BelgiŽ teruggekeerd en heeft blijkbaar steeds zijn militaire kledij gehouden om ze uiteindelijk aan een privť verzamelaar te schenken. Helaas werden de kentekens verwijderd en is er ook twijfel of het wel degelijk om de vest van die persoon gaat.
 5. Daarnaast is er in de verzameling van het "musťe des 18 jours" te Pipaix een gelijkaardige versleten vest zonder voering. Deze gebruikte vest komt van een oud-krijgsgevangene die er in 1945 met naar BelgiŽ teruggekeerd is. Dit lijkt een heel waarschijnlijke piste. Uniformen in BelgiŽ gemaakt om tijdens de oorlog naar de krijgsgevangen te worden verzonden om de te ver versleten kledij te vervangen. Dit naar analogie van de gelijkaardige situatie in de eerste wereldoorlog. Zie getuige foto's onderaan het artikel.
 6. Een aantal van die vesten heeft de markering G.H.B. en een typisch Belgische maataanduiding op de binnenzijde van de zijzaksluitklep. 
 7. Een volgende mogelijkheid is dat deze uniformen tijdens de oorlogsjaren geproduceerd werden voor collaborerende organizaties. Dit evenwel na het opgebruiken van bestaande en gerecupereerde belgische kledij.

   

  Het is een niet te ontkennen feit dat een aantal collaborerende eenheden in dienst van de Duitse bezetter tijdens de oorlogsjaren belgische uniformen hebben gedragen. Voor verdere gevarieerde uitwerking van dit punt: zie tabblad "vest troep in vreemde dienst". Mogelijks zijn tijdens de oorlog uniformen, uit bestaande stocks stof, voor deze organisaties gemaakt bij oude leveranciers van het Belgische leger. Daarna werden de uniformen dan herkleurd. Hierbij aansluitend is er het gebruik van de satijnen binnenvoering voor de zakkleppen en de kraag. Een gelijkaardige, evenwel grijze, satijnen voering werd vanaf 1943 ook gebruikt voor Duitse uniformen.

   

   
 8. Het meest waarschijnlijk is dat er inderdaad in 1940 vesten zonder voering waren en deze hebben allen wel ergens in meer of mindere mate sporen van gebruik. Daarnaast is er een tweede lot van dergelijke vesten die een andere, vermoedelijk recentere, ttz gedurende de oorlogsjaren, oorsprong hebben. Deze laatste zien er allemaal vrij goed geconserveerd uit.

Vesten model 35 zonder binnenvoering bij verzamelaars

verzamelaar vestnr markering opmerking
       
A 1 G.H.B. A4 purper  
B 2 G.H.B. A4 purper  
C 3 G.H.B. A4 purper  
D 4 G.H.B. C4 geel  
E, webmaster 5 geen markering  
F 6 G.H.B. E2 wit , bijna volledig verdwenen  
  7 G.H.B. E2 wit , bijna volledig verdwenen  
  8 geen markering, sporen van gebruik  
G 9 G.H.B. A4 wit   kleine maat
  10 G.H.B. E2 wit   grote maat
H 11 G.H.B. A4 geel   
  12 G.H.B. A4 geel   
I 13 geen gegevens ivm met markering  
J 14 geen markering  
  15 G.H.B. A4 vaag zichtbaar, en ,43 met soort potlood  
K   vest doorverkocht aan verzamelaar "L" verhaal: iemand heeft hem (de vinder - verkoper) ze er zien uithalen in Breendonk
L 16 geen gegevens ivm markering  
  17 geen gegevens ivm markering gekocht in noorden van Frankrijk, Rijsel
M 18 geen gegevens ivm markering  
N 19 geen markering  
  20 geen markering  
       
       

verzameling: Gert Helsen

verzameling: Davy Soeverijns


Vest troep model 35 zonder binnenvoering


Wat bij deze vesten opvalt is het wel vrij schuinstaande model van de borstzakken.

De binnenzijde van de zaksluiting alsook de bovenboord van de zak zelf zijn uitgevoerd in een zijdeachtige stof.

Ook de buitenkant van de kraag is uitgevoerd in de zijdeachtige voeringstof.

De versterkingsstikking is dezelfde als bij de gewone vesten.

 


Vest troep model 35 zonder binnenvoering, met riemhaken

Deze vest zonder binnenvoering wijkt af door de origineel gemonteerde riemhaken, de toegenaaide bovenste knoopsgaten en de scherpere kraagpunten.

Bij deze vest werden de twee bovenste knoopsgaten vakkundig toegewerkt. Dit is de werkwijze die toelaat om de vest met opengewerkte kraag te dragen.

De riemhaak is van een recht model, eerder officiersmodel. De troep riemhaak is immers opengewerkt tot een lusvorm. De haak werd bij de confectie van de vest aan de binnenkant afgeschermd.

verzameling: Gert Helsen


Op onderstaande foto's is te merken dat een aantal van de uit Duitsland teruggekeerde krijgsgevangenen het Belgisch vooroorlogs uniform dragen. De mode van de openliggende kraag komt hierbij als hulpmiddel van pas. Bij een van hen is dankzij openstaande kraag merkbaar dat de vest geen voering heeft.

Foto's en informatie: NIkolaas Ottevaere

De persoon die zo'n specifieke vest draagt is de derde van rechts van de bovenste rij, dit op de groepsfoto helemaal bovenaan. Uitvergroting detail linksboven. Een verdere afzonderlijk close-up foto van dezelfde man laat duidelijk zien dat de vest geen voering heeft. De man zelf is niet meer te traceren. De foto's komen van de rommelmarkt te Moeskroen.

Hiermede is alvast een groot deel van de sluier over de "vesten zonder voering" opgelicht. Wanneer en waar deze vestjes gemaakt zijn is wel nog een openstaande vraag. Eveneens is nog niet duidelijk via welke kanalen deze vestjes uiteindelijk bij de krijgsgevangenen zijn gekomen.