Draagberrie

Het basismodel van de door het Belgische Leger gebruikte draagberrie is de "Brancard d"montable Discry, modèle 1926". Deze wordt ook gebruikt door het Rode Kruis en is omschreven in hun handboek uit 1932 (" croix rouge de belgique ", cours d'ambulanciers- auxiliaires de la santé publique, par le docteur Th. Robinet ( président du comité de bruxelles de la croix rouge de belgique ), 12° édition, 1932 bruxelles.) op de pagina's 220 tem 255.

Deze draagberrie is uitgevoerd in stalen buizen, gedeeltelijk koperen schroefkoppelingen en stalen klemkoppelingen. Alle metalen onderdelen zijn in een diep donkerblauwe verf geëmailleerd. Het canvasdoek is roestbruin. De draagberrie kan centraal in twee stukken uiteengenomen worden. Verder kan ook per zijde een draagbuis gedemonteerd worden.  Het voet- en kopstuk kan men onder gelijk welke hoek schuinstellen. De scharnierpunten hiervan zijn met stalen klempkoppelingen op het frame vastgezet met behulp van bouten en moeren. Hiervoor is de speciale brancardierssleutel vereist. Deze laatste is normaal voorzien in elke verbandtas model 1921. 

De constructeur is de "Manufacture Belge de Gembloux S.A.  A.LEGROS"

de zijkoppeling om de draagberrie in twee delen te demonteren

n

Het koppelstuk van de draagbuizen

Het houten handvat gemonteerd in de metalen draagbuizen

De voetsteunen onderaan de draagberie

De toepassing van de brancardierssleutel.


foto: Petrus Dierickx

De foto is genomen tijdens een gasalarmoefening in de mobilisatie van 1939. De eenheid is het 4e peloton, 1e geneeskundige Compagnie, 3e Linieregiment, 1e Divisie.

De metalen draagberrie. Zichtbaar is de gebogen steun aan de onderzijde en de specifieke vorm van de houten handvaten.