Infanterie eetketel model 1896 en Mills 15

Verzameling: Bram Libotte

De markering AUG. FONSON, BRUXELLES staat vooraan op het deksel, net boven de metalen strip voor de bindriem

verzameling: De Steur Enzo

    
Een bij X. BUISSET, Vilvoorde gemaakte gamel met eveneens markeringen van het duitse KAISER - ALUMINIUM. Een mogelijke verklaring hiervan is dat Buisset een aantal van zijn aluminium produkten bij onderaannemers of fabrikanten liet maken. In dit geval dus het Duitse Kaiser Aluminium. (niet te verwarren met het in 1946 in Amerika opgerichtte Kaiser Aluminu).
De markering van Buisset staat net boven de riemdoorgang van het deksel als onder de bovenrand van de eetketel.

De Kaiser markering staat enerzijds op de riemdoorgang van het deksel, foto hogerop en is eveneens nog vaag zichtbaar op het zijdelingse aanhechtingsstuk voor de draaghendel, foto hieronder.

De markering met een letter gevolgd door meerdere cijfers verwijst niet naar de eenheid maar is een fabricatienummer van de producent. Voor volledige uitleg hiervan zie "infanteriegamel interbellum".


De gamel gemaakt naar het model van voor de eerste wereldoorlog. Passend op de rugzak van de Mills15 uitrusting. Geen markering van maker of eenheidsnummer en immatriculatiegetal van de soldaat. Dit model is identiek aan het model 1896 en werd vanaf omstreeks 1916 vanuit Frankrijk of Engeland aan het Belgische leger geleverd. De kleur is dan niet meer zwart maar khaki. Dit model werd verder gebruikt en gemaakt in de jaren 1920.

foto: Van Rossem Franky

Een uit de eerste wereldoorlog daterende foto van belgische soldaten met de grote, zwarte vooroorlogse gamellen. Een van hen , links op de detailfoto, heeft een Brits eetketeltje.