De soldaat was ook voorzien van een degelijke scheerset. Het scheergerief komt niet voor op de lijst van de toerustingsvoorwerpen in het "reglement op den rekendienst der eenheden", noch in de "lijst met de vaste uitrusting van het voetvolk, bepakking van den boedelzak'. De scheerset werd blijkbaar niet door het leger voorzien  en was dus een persoonlijke aankoop. Er blijft natuurlijk wel de mogelijkheid dat er setjes te koop werden aangeboden in de kantines. 
De oudere modellen zijn het klassieke inklapbare scheermes dat telkens gezet moest worden. Later verschijnen de modellen met verwisselbare mesjes. Het basismateriaal van deze laatste is veelal metaal. De hecht van de oudere scheermessen kan afgewerkt zijn met hoorn, met hout, gewoon allerlei natuurlijke produkten, ook de eerste harde kunsstoffen zoals eboniet. 
De voor die tijd moderne plastics bestonden wel maar waren nog niet echt ten volle opgenomen en doorgedrongen in de industrie. De term plastic is hier als verzamelnaam gebruikt voor allerlei kunsstoffen. Zij werden dus nog niet in volop toegepast op allerlei persoonlijk en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen. De meer soepele kuntstoffen werden in eerste instantie met de geallieerden  binnengebracht. Eerder kende het het Duitse leger ook al gebruiksvoorwerpen in plastic. Bakeliet kende wel reeds vooroorlogs zijn toepassingen. 

    

Scheerset in houten bakje

    

Sommige setjes staken heel practisch ineen zoals dit van soldaat Callant, stamnummer 158 11033 van het 8e Artillerie.  Het scheermes, de kom voor de scheerzeep en de aanzetlat voor het scheermes zijn allen gegraveerd met zijn stamnummer. Het geheel  zit in een stevig houten bakje dat zelfs met een sleutel kon afgesloten worden.

 

Het bakje bevat een spiegel die scharnierend gemonteerd is, een scheerkom, scheerborstel, scheerzeep, links een aanzetlat voor het scheermes dat in zijn houder uiterst rechts zit.

Het immatriculatieplaatje van de eigenaar ligt in de scheerkom.

 

 

Het setje is zo geconstrueerd dat de spiegel schuin kan vastgezet worden, klaar voor een scheerbeurt.


Het scheermes en zijn etui


De aanzetlat voor het scheermes

Het scheerkommetje, eveneens met het immatriculatienummer op de onderzijde in de bodem geslegen.



Het immatriculatieplaatje op naam van Callent en met stamnummer 158 14033 van het 8e artillerieregiment.


Scheermes met houten hecht

verzameling: Davy Souverijns

Een eenvoudig scheermes met houten hecht. De immatriculatie 140 23335 iverwijst naar  een soldaat van het 2e Lansiers. Van dezelfde persoon is ook het zakmes  weergegeven.
  

Het mes is van Duits fabrikaat. Op het metalen deel is nog vaag de oorsprong leesbaar 
PREMIERE QUALITE

FABRIQUE EN ALLEMAGNE

Scheerset 1930

In 1930 wordt door de firma VALET een scheersetje geproduceerd voor de Belgische soldaten. Dit naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van België. 


Het volledig metalen scheermes wordt geleverd in een kartonnen doos met een drietal instructieboekjes en een bijhorende herdenkingskaart. 

verzameling: Hughes Moens



Scheerbeurt

 

Foto: Frans Gorissen